جزئیات مقاله

Blog Image
واقعیت مجازی

کاربرد واقعیت مجازی در صنایع

  • 1401/06/13
  • 1724 بازدید‌


به ذهنتان اجازه دهید دنیای واقعی را تجربه کند

چکیده:

عصر انفجار اطلاعات، فناوری های نوین – بدیع - کاربردی و موثر، بی ‌شک نتایج بسیار گوهربار و درخشانی را در صنایع رقم زده است.

 فناوری واقعیت مجازی در عرصه و زمینه های متنوع و متعددی آن هم در کشورهای صاحب سبک جهان اول و پیشرو توانسته نقش و تاثیر اثربخشی را در تعالی، رشد، بهبود، خلاقیت و نوآوری صنایع بخصوص در موضوعات مهمی چون: تولید، ساخت، اجرا، مهندسی، تحقیق و توسعه، برنامه ریزی و آموزش، ایمنی و کنترل کیفیت، تعمیرات و نگهداری، کنترل و مدیریت پروژه ها، به شکلی کاملاً چند بعدی و واقعی، بگذارد.

 

مقدمه :

با عنایت به گستردگی و پیچیدگی صنایع از یکسو و دسترسی، احداث، راه اندازی، نگهداری و تعمیرات از سوی دیگر، در کنار تهدیدهای موجود، محتمل و غیرقابل پیش بینی که دشواری و غامض بودن این صنعت را رقم زده است، فناوری چون واقعیت مجازی، امکان دسترسی، شبیه‌ سازی، کاوشگری ها و سایر ظرفیت‌های موجود را سهل الوصول، قابل درک و فهم و موثر و کارآمد نموده است که نمونه های موجود آن را می ‌توان در سازمان‌  یا شرکت های پیشرو رویت نمود که بدون شک خروجی و نتایج پربار ایشان به هیچ وجه با کشورهای جهان سوم قابل قیاس نمی باشد.

ما با الهام از رویاهای شما دنیایی واقعی خلق می کنیم تا رویاهایتان را در آن تجربه کنید

1- فناوری واقعیت مجازی:

فناوری واقعیت مجازی به محیط شبیه سازی رایانه ای گفته میشود كه میتواند حس حضور فیزیكی را در مكانهایی از دنیای واقعی شبیه سازی کند و اغلب با كاربردهایی مرتبط است كه با محیط های آموزشی و فراگیر، کاملا" بصری و سه بعدی در ارتباط است.

با این فناوری یك فرد میتواند در محیط حركت كند و با اجزاء محیط به تعامل بپردازد. این فناوری واقعیتی را ایجاد میکند كه تقلیدی از زندگی روزمره است.

با تصاویر سه بعدی آن میتوان الگوها، روابط و روندها را بهتر مشاهده کرد و به طور خلاصه با كمك این فناوری میتوان به اشیا از هر زاویه ای نگاه و در میان آنها با سرعت واقعی حركت کند و با محیط ارتباطی حسی برقرار کرده و با آن به تعامل بپردازد.

هر چیزی در این محیط فراگیر مجازی به مانند دنیای واقعی میتواند ایجاد شود. هر فرد با تصویر مجازی خود در این محیط وجود دارد و فیزیك مجازی خود را كنترل می‌كند.

افراد مختلف میتوانند با یكدیگر فعالیت، همكاری و تعامل داشته باشند و حركت و شناسایی افراد از طریق ظاهر مجازی آنها انجام میشود. بنابراین به طور خلاصه این فناوری به متخصصین بالادستی امكان میدهد كه:

·            موضوعات و مدلها را تفسیر کنند و در حالی كه در فضای داده ها حضور دارند به برنامه ریزی تولید بپردازند.

·            در میان فضای شبیه سازی شده داده ها، با استفاده از تصویر بدنی خود حركت نمایند.

·            با حركت طبیعی دست خود، اشیا را تعریف، اصلاح و در اختیار بگیرند.

·            فعالیتهای میان رشته ای در جهان مجازی انجام دهند.

 

امروزه فناوری به تکامل رسیده واقعیت مجازی، اثرات بسیار ارزنده ای را بر مدیریت و عملیات در حوزه دارایی های عظیم صنایع ، طراحی سیستمهای مهندسی، تصمیم گیری راهبردی و بسیاری دیگر از حوزه ها و صنایع گذاشته است .

واقعیت مجازی مانند دیدن و تجربه کردن رویای واقعی با چشمانی باز است.

2- كاربردهای واقعیت مجازی در صنایع

Title: شسیشسیشسیشسیشسی - Description: شسی شسی شسیسش یشسی

روز به روز بر كاربردهای بالقوه و بالفعل فناوری واقعیت مجازی بویژه در صنایعی مانند نفت، گاز و پتروشیمی افزوده میشود. در حوزه عملیات، استفاده از این فناوری باعث بهبود فعالیتهای افراد و افزایش توانایی آنها در تعامل با همكاران و همچنین تجهیزات میشود. حاصل چنین تعاملاتی سبب می شود كه كاربردهای ذیل در زمینه فناوری واقعیت مجازی در صنایع به درستی معرفی گردد.

 

2-1 آموزش عملیات:

محیط واقعیت مجازی نه تنها می تواند باعث بهبود عملکرد مهندسین، تکنسین ها، اپراتورها و حتی کارگران باشد، بلکه ایمنی، سلامت و ارزیابی عملکرد آنها را به بهترین وجه ممکن با تجربه دلچسب و زیبا و البته واقعی تضمین نماید.

 

 لازم به توضیح است، تحقیقات اخیر نشان داده است که یادگیری و تجربه اندوزی از دسترسی به دنیای واقعیت مجازی، علاوه بر کاهش هزینه های مالی، زمان، امکانات و تجهیزات دست و پا گیر، توانسته است اثربخشی آن را به طور کاربردی محقق نماید.

2-2 آموزش و مدیریت

بر اساس آمار و داده های موجود، حوادث و سوانح حین عملیات و کار، آن هم در صنایع پرخطر ناشی از خطا و اشتباهات سهوی انسانی ست، ولی این مهم، به راحتی با آموزش از طریق دنیای واقعیت مجازی چند بعدی و قابل کنترل، آنهم با صرفه هزینه های مالی، زمانی، انسانی و غیره، در اختیار و تحت کنترل از طریق آموزش و یادگیری مدیریت بحران، میسر می باشد.

لازم به ذکر است خطرات و ریسک های ممکن در دنیای مجازی به صفر نزول پیدا میکند.

2-3عملیات مهندسی، طراحی و ساخت و ا جرا

با توجه به به تنوع در کاربری، این امکان را به متقاضی می دهد تا دسترسی به تمامی زوایا و جوانب مورد نظر در زمینه های مهندسی، طراحی، ساخت و اجرا و بهینه سازی سیستم ایجاد نماید که در دنیای واقعی عملاً متناسب با شرایط آب و هوایی، امکان دسترسی، تسهیلات و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری و نیروی انسانی، این امر به سادگی میسر نمی  باشد.

2-4 عملیات نگهداری و تعمیرات:

اقداماتی را که اپراتور مجبور شود تا عملیات اجاریی را رای مدت زمان خاص از جریان یا مدار خارج نماید، نه تنها پیچیده بوده، بلکه تبعات، خطرات و ریسک های متعددی دارد که این مهم با فناوری واقعیت مجازی به حداقل ممکن یا حتی صفر می رسد. با استفاده از فناوری واقعیت مجازی میتوان به شبیه سازی و تمرین فعالیتهای مرتبط با این رویه ها پرداخت.

2-5 مدیریت دانش

فناوری واقعیت مجازی و دنیای شبیه سازی، انقلابی در چگونگی درك و مدیریت دارایی های عظیم دانشی ایجاد کرده است. اسناد كاغذی در حال منسوخ شدن است و امروزه مستندسازی دیجیتالی با كمك انیمیشنهای سه بعدی در انتقال رویه های كاری بسیار موثر است. با پیاده سازی یك محیط واقعیت مجازی سازمان ها و شرکت ها به سهولت قادر هستند تا با استعانت از فناوری و دنیای دیجیتال و سایبرتک، داده پردازی،برنامه ریزی، ثبت و تفسیر کلیه گزارشات و موضاعت مورد نظر را با سرانجامی بلامنازعه، موثر و کاربردی برسانند.

2-6 برگزاری جلسات اجرایی

فماوری نوین واقعیت مجازی، تحول و جهشی بزرگ را در عرصه تصویر و صدا ، جلسات و کنفرانسهای متعددایجاد نموده است.

پرواضح است ، این مهم تنها با استفاده از امکانات و ابزار محدود و در دسترسی چون هدست و عینک، گوشی های تلفن همراه و غیره در عرصه های مختلف چون مباحث مالی، آبو هوا، مدیریت و رفتار های سازمانی و... میسر می باشد.

2-7 راهنمای تور صنعتی مجازی

برگزاری نمایشگاه و تور های صنعتی هزینه های هنگفت و گزافی را بیشتر مواقع به برگزار کنند گان و متولیان تحمیل می نماید که با استفاده از این فناوری، به حداقل ممکن رسیده و بعلاوه اثر بخشی ، جذابیت، تکرار پذیری و تعامل را به حداکثر ممکن ارتقاء می دهد.

 

جمع بندی:

با اشاره مختصری به مزایا و فواید چشمگیر و بی شمار این فناوری نوین می توان به این مهم رسید که از بدو حضور و ظهور این پدیده، صنایع و شرکت‌های چند ملیتی و سازمانهای معظم، استقبال بی نظیر و روز افزونی را همواره در دستور کار جدی خود دارند چرا که باعث شده تا هزینه‌های مترتب را به طرز فوق العاده کاسته و سرعت روند و فرآیند مورد نظر را افزایش دهد .

پرواضح است، بهره‌وری از این تکنولوژی در گستره وسیع در زمینه‌های متنوع چون مهندسی، طراحی ، مشاوره، عملیات، اجرا ، ایمنی ، پدافند غیر عامل ، نگهداری ، تعمیرات بهره برداری، آموزش و مدیریت دانش و ... توانسته حضور پررنگ خود را کارآمد و موثر رقم بزند.

 


 


منبع:

نظرات(0)

فکر خود را اینجا بگذارید

لطفا ابتدا وارد شوید و سپس نظر خود را ارسال نمایید ورود

 مشاوره تلفنی